Waar moet je rekening mee houden als je gaat starten als freelancer?

Steeds meer Nederlanders zeggen hun baan op en gaan als freelancer aan de slag. Begrijpelijk, want je kunt veel meer verdienen als freelancer dan als een vaste werknemer. Echter, er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden als je als freelancer opdrachten gaat uitvoeren. Je bent vanaf het moment dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel zelfstandig en dat houdt in dat niemand anders jou gaat helpen. Met welke zaken je rekening moet houden vind je dan ook in dit artikel. 

 

Het vinden van opdrachten 

Een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden, is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van nieuwe opdrachten. Dit is zeer belangrijk, want je moet wel rond kunnen komen van het aantal opdrachten dat je uit mag voeren. Als je een startende freelancer bent, dan kan het vinden van consultancy opdrachten of beleid en organisatie opdrachten erg lastig zijn. Gelukkig zijn er in Nederland freelance platforms te vinden waar je terecht kan voor het winnen van nieuwe opdrachten, maar ook kan je eens langs een uitzendbureau gaan. Hoe dan ook, je moet een manier vinden waarmee je nieuwe opdrachten binnenhaalt. 

 

Het doen van belastingaangifte 

Wanneer je opdrachten voor een opdrachtgever gaat uitvoeren, dan ben je volgens de Nederlandse wetten verplicht om belasting in rekening te brengen. Dit gaat om een tarief van 21% en dit moet je afstaan aan de Nederlandse belastingdienst. Niet leuk, maar het moet toch gebeuren om ervoor te zorgen dat de Nederlandse overheid geld heeft. Het doen van de belastingaangifte is erg belangrijk, want als je te laat bent of de belastingaangifte niet doet, dan kan dat je erg veel geld kosten en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarnaast is het boekhouden erg vervelend, want het vergt kennis en kost veel tijd. Daarom kun je dit het beste uitbesteden aan een boekhouder of accountant. 

 

Je pensioen 

Het is erg belangrijk dat je rekening houdt met een pensioen. Op een dag zul je niet meer willen werken omdat je ouder begint te worden. Als je gedurende je leven hebt gewerkt al freelancer, dan bouw je geen pensioen hebt. Het is dus verstandig en belangrijk om zelf geld aan de kant te zetten voor de toekomst. Het is dan ook verstandig om dit te beleggen in bepaalde fondsen, want het geld word steeds minder waard als je daar niets mee doet.

Posts created 19

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top